Monday, May 19, 2014

BERLIN GUIDE 2

MOJE tohtoročné cestovanie nabralo rýchly spád, a tak som po Vietname, Barcelone a Amsterdame konečne navštívila Berlín (ako ste si už predošlom poste mohli všimnúť). Maťo chodí do Berlína skoro každý rok na chlapskú jazdu, pozná ho ako vlastnú dlaň. Takže sme nezabíjali čas plánovaním našich dní, proste sme chodili. Vlastne tak ako vždy - zopár pamiatok, veľa veľa reštaurácii a kaviarní, veľa chodenia, nejaké to nakupovanie, nejaká zábava. Takto to máme najradšej. Ak niekedy pôjdete do Berlína, pamiatky určite nevynecháte. Vy presne viete ktoré. Ja vám dám radšej tipy na miesta, o ktorých sa možno len tak z bedekeru nedozviete. Nadviažem tak na Berlin guide od Zuz a vy tak nebudete v Berlíne robiť nič iné, iba jesť...
1. Reštaurácia Henne. Stačí si pozrieť iba nápojový lístok, jedálny veľmi netreba - majú iba jedno jedlo. Polovicu kuraťa, tajným receptom vysmaženú vám dajú s chlebíkom. Och, chrumkavejšie kura som v živote nejedla! Odporúčam dať si k nemu zemiakový a kapustový šalát a nejaký Schnapps. Dieta - nedieta, Henne musíte navštíviť. Miesto si ale objednajte dopredu, sú non-stop plní!
2. Fritz & Co. Tradičným berlínskym jedlom sú kari párky. Tak nemecké! Ale keď už ste v Berlíne, tak to predsa musíte dať. Vo Fritz & Co majú ale bio párky s domácimi hranolkami a bio kečupom. Dajte si na stojáka a sledujte ľudí okolo...
3. Zuz vo svojom guide písala o najlepších burgroch v meste. Blbosť! Najlepšie burgre nájdete v The Bird. Majitelia Amíci doniesli z Ameriky tie najlepšie recepty a časť svojho staffu. Nabádajú jesť výlučne rukami, menu majú vtipné a ak si náhodou objednáte mäso do vášho burgeru prepečené, pošlú vás prinajlepšom do kelu :)
4. Poďme konečne trochu do iných vôd. Pokiaľ ste v Berlíne na (romantickom) predĺženom víkende a nemáte chuť žúrovať v Bergheine, choďte vyskúšať klasický oldschool bowling. V Tante Lisbeth sú dve dráhy, neuveriteľne úzke, gule majú len jednu váhu a sú bez dier. Takže úplne niečo iné ako poznáte. Keď skončíte, môžete ísť hore do baru, posedieť si v príjemnom prostredí, dať si dobrý koláč. Bowling si ale pre istotu rezervujte.
5. Mojim posledným tipom je návšteva blšáku. Tých je v Berlíne viac, my sme boli na tom nedelnom v Prenzlauen Bergu. Rezervujte si aspoň dve hodiny na všetky možné haraburdy od nábytku, cez oblečenie, šperky, platne. Nájdete tu aj slávne berlínske medové nátierky Keiser Honig (dobrý tip na darček), ale aj tie najlepšie wafle na paličke. Mňam mňam mňam!!!
Tak čo, idete?

5 comments:

  1. The Bird sme dali a tooooop burger :)

    ReplyDelete
  2. jeeej tak pekne napisaneeee, urcite je Berlin v mojom cestovatelskom plane horuci tip, a tvoje tipy beriem do uvahy, vdaka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. no nie je zač. tak keď pôjdeš, dúfam, že tieto tipy využiješ ;)

      Delete