Wednesday, March 05, 2014

TRAVEL DIARIES: SOUTH VIETNAM

SME NA juhu. Konečne menej pamiatok, menej chodenia, viac oddychu, mora, pohody... Z Danangu sme leteli do Saigonu alebo keď chcete do Ho Chi Minh City (to isté mesto, dva názvy - pre tých čo nevedia). Saigon je mesto oveľa kosmopolitnejšie ako Hanoj či iné severnejšie položené mestá. Cítiť tu veľký vplyv Francúzska (ktoré túto časť krajiny kolonizovalo) či Ameriky (pozostatky z Vietnamskej vojny). V podstate sme sa tu už iba tak motkali a užívali si taký ten kaviarenský život. Silným momentom bola návšteva múzea Vietnamskej vojny. Vojna tu bola v podstate ukázaná protiamericky. Pri prezeraní tankov, helikoptér a stíhačiek som bola ešte v psychyckej pohode, akonáhle sme začali prezerať dokumentárne fotky, foťák som odložila, hrča v krku sa zväčšovala a raz som mala aj slzy nakrajíčku. Naozaj. Ako som povedala, silný zážitok...
Zo Saigonu sme leteli na ostrov Phu Quoc. Celú dovolenku sme si vlastne naplánovali tak, aby sme išli z chladnejšieho počasia do tepla, aby sme na začiatku viac chodili a spoznávali a na konci už iba ležali pri mori, pili kokosové orechy a rum a večerali s nohami zaborenými do piesku. A tak aj bolo. Za päť dní plných slnka sme načerpali všetkú stratenú energiu. Urobili sme si výlet loďou, nachytali kopu rýb na super vietnamské udice, pojedli ich, vyskúšali ako chutia morskí ježovia, šnorchlovali v hejne malých medúz (áno, štípali), opili sa z rumu, skamošili sa so zajatou opičkou, so psíkom, videli sme vietnamske väzenie (nechcite vedieť, ako ich tam mučili, fakt nie), nechali sa vymasírovať (2x) a kúpali sa a opalovali a znova sa kúpali. Čo vám poviem, bolo nám skvele! Viac takýchto dovoleniek, prosím!!!

Btw. fotky sú fotené na štyri rôzne foťáky, preto sú rozmanitejšie. Hlavne, že je na nich zachytené všetko čo sme chceli ;) Tak!

11 comments:

  1. Prosim ta povedz mi ze ta fotka s ludmi v klietkach je iba fotka fotky z toho muzea Vietnamskej vojny a nie ta realna vietnamska vaznica.. to vyzera fakt kruto! Inak nadhera do Vietnamu sa uz dlhsie chystam a vidim, ze by som to mala chytro zorganizovat! Krasny foto-dennik!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. to je reálna väznica, jedna z mnohých vo Vietname, táto bola na Phu Quocu. To sú také malé klietky, do ktorých dávali niekoľkých Vietnamcov naraz (toto sú samozrejme figuríny). Boli vonku, mali ostnaté drôty. Čiže tí Vietnamci boli celé dni na najväčšom slnku s minimom jedla a vody a keď im bolo moc teplo, tak im pri tých klietkach ešte zapálili fatru. V noci, keď bolo zima (veľké teplotné rozdiely medzi dňom a nocou), tak ich oblievali vodou. A tak dookola. Toto bol len jeden z mnohých prostriedkov mučenia. Ďalšie nebudem opisovať...
      Každopádne, keď sa ti podarí zorganizovať si cestu do Vietnamu, určite neoľutuješ, je tam čo pozerať, ani my sme všetko za tie necelé 3 týždne nestihli pozrieť :)

      Delete
    2. omaj
      presne na to isté som sa chcela spýtať čo anonym...
      hrozné :(

      Delete
  2. tie fotky z loma su super - hlavne ta kde si ty a ten papek !
    a ste točili na gopro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. točili sme na gopro, fotili na digi, iPhone, lomo fisheye a Canonet :) a tá s tým papekom nie je lomo ale Maťov canonet ;) (ale v zásade je to jedno, všakže :)

      Delete
    2. juuu uau ta je uplne <3
      aa bude video aj tu?

      Delete
    3. noo, nebude. to bolo kamošove gopro, ešte to asi nepostrihal :/ ale videla si toto video? také autentické http://instagram.com/p/jqnAvEk6HO/ :)))

      Delete
    4. a cim je podlateba najlepsie fotit pri cestovani? Idem na rok do Brazilie tak si chcem zohnat nejaky fotak respektive kameru a neviem ze co by bolo najlepsie.. tam je dost velka kriminalita tak neviem ze ci sa oplati zrkadlovka alebo co... vies poradit? :)

      Delete
    5. Hmm, no ťažko povedať. s prihliadnutím na to, že tam ideš na rok a že je tam kriminalita, neviem či kupovať drahú zrkadlovku. Ak ti ju ukradnú, bude ti ľúto a z vlastnej skúsenosti, keď mám zrkadlovku, fotím strááášne veľa. Za 3 týždne na dovolenke mám aj 1000 fotiek. A to je dosť zbytočné. Takže možno môžeš skúsiť aj nejaký foťák na film kúpiť, vydealuj na ebay-i alebo neviem. a máš rok na to, aby si sa s tým hrala, zachytila atmosféru krajiny atď. Alebo si kúp len nejaký kompakt. záleží, aký veľký maniak si na fotenie a fotky :) no, neviem či som pomohla :)))

      Delete
  3. prostě úžasný
    jak dlouho jste všechno plánovali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. no, ani nie dlho. Letenky do a z bangkoku sme kúpili v predstihu niekedy v novembri tuším. Vedeli sme, že chceme cestovať zo severu na juh, že začneme tam kde je menej teplo, budeme veľa po pamiatkach chodiť a celé to ukončíme na juhu na ostrove pri mori a v teple a budeme to celé len tak vstrebávať. Letenky z Bangkoku do Hanoja sme kúpili asi 2 týždne pred cestou, to isté aj ubytko. Zvyšné letenky a ubytko sme plánovali a kupovali v Hanoji už počas dovolenky :)

      Delete