Friday, April 25, 2014

AMSTERDAM


























AMSTERDAM. Mesto, ktoré som už roky chcela navštíviť, ale až teraz ma tam Maťo zobral. Ďakujem. Bolo to presne také, aké som dúfala, že bude. Krásne, pohodové, trochu romantické, trochu hriešne. Je viacej faktorov, prečo som sa do Amsterdamu zamilovala.
1. Architektúra - ach, tie domy! Prvý deň iba chodíte a pozeráte okolo seba. Na všetky tie krásne domy. Na krásne schody, ktoré k nim vedú a stromčeky v kvetináčoch pred dverami. Na háky, ktoré sú na vrchole každého domu a slúžia na vytvorenie kladky pri sťahovaní nábytku. Viete, ako vo filme Duch, hneď na začiatku, keď Patrick Swayze v montérkach sťahoval sochu pre Demi... Väčšina domov je krivá, okná tancujú ako sa im zachce a vy iba rozmýšľate, či sa im v bytoch nešmýkajú poháre s vodou zo stolov. Krása...
2. Ľudia - milí, vždy pozitívne naladení. S perfektnou angličtinou všetci do jedného. Komunikatívni. Máte pocit, že sa s nimi chcete hneď začať kamošiť.
3. Atmosféra - okej, keď si odmyslíte davy turistov a vyhnete sa tým naozaj, ale naozaj najturistickejším miestam, všade vládne pohoda. Po celom meste sú príjemné kaviarničky a reštaurácie, ktoré majú sedenie vonku, a keď už nemajú poriadne sedenie, tak aspoň majú lavičky... Mám pocit, že miestni sa tu nikam neponáhľajú. Po práci sa tak nejak automaticky postretávajú, postávajú vonku s pohárom vína alebo piva a len tak kecajú. Pri rieke, pri kanáloch, v zabudnutých uličkách. Coffee shopov je tu tiež hojne. Prechádzate ulicami a všade sa ťahá vôna trávy (nie tej pokosenej). Viete rozoznať turistu od miestneho - turista ide po ulici a chytá záchvaty smiechu na všetkom. Keď už sme pri tej zábave...Red light district tiež stojí za to. Cez deň postaršie dámy vymenia večer tie mladšie, umelejšie. Sranda prechádzať sa tam a pozorovať to (a volať na frajera, ktorý sa v tom "dave" pozabudol za vami o pár metrov :) ).
4. Jedlo - musíte (ale fakt musíte!) si dať palacinky, wafle a syry. Bodka.
5. Ubytovanie - my sme mali asi šťastie. Hľadali sme cez airbnb, našli sme super-útulny byt v príjemnej štvrti, kúsok od centra. Starali sme sa o mačku (na ktorú som chytila celkom silnú alergiu posledný deň). Byt bol plný všelijakých postarších a kto-vie-ako pozbieraných predmetov, ktoré spolu tvorili dokonalý celok. Ale vlastne nášmu ubytku venujem extra post, takže stay tunned ;)
Všetky tieto faktory dokopy vytvorili skvelý súlad. Amsterdam sa tak stal druhým mestom (po Barcelone), kde si viem predstaviť na chvíľu aj žiť...

16 comments:

  1. jéééé! já Amstr prostě miluju :) ty lidi a atmosféra to je prostě nejlepší! a tyjo palačinky ani vafle sem tam neměla nikdy :D zato holandský hranolky s majonézou postrádám doteď - takový nejsou nikde jinde!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tie sme tam tiež videli, ale nedali sme si. teraz ako o tom hovoríš, tak ľutujem :)

      Delete
  2. Amsterdam mám v plánu příští rok tak snad to vyjde! :)

    ReplyDelete
  3. Mám byť zase trapáčka a povedať že si ešte nebola v Lisabone? :-D

    ale krása, amsterdam chcem ísť pozrieť niekedy aj ja, aspoň na skok!

    ReplyDelete
  4. Skvely clanek amster chci taky nekdy dat, zvlast kdyz jsem ted kousek v podobne zemi tak me pritahuje cimdal vic ;) jak je to tam cenove? Myslim treba ceny za kafe, pivo jidlo v restauraci, tady v kodani je tak draho, ze ani nikam nechodime moc...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm, no kávu nepijem, to neviem. ale v podstate je to drahšie mesto určite. V Kodani som ešte nebola, ale pokiaľ viem, to je jedno z najdrahších miest v Európe, ak nie najdrahšie. Takže po Kodani sa ti bude Amster zdať lacný asi, neviem :)

      Delete
    2. holandsko je dražší než čechy, hlavně restaurece, bary atd. docela výrazně, ale to je všude směrem na západ...dá se to a pořád je levnější než skandinávie=)

      Delete
    3. Už jsem v Amsterdamu nějaký ten měsíc, tak můžu předat zkušenost z první ruky. (Malé) pivo ve většině podniků stojí 2.50, sklenička vína od 3 euro nahoru, káva cca 2.50 (espresso) , latté apod. kolem 3. Sendviče v kavárnách od 5 - 10 euro, normální jídlo většinou 10 a víc. Takže úplně levno tu není :)

      Delete
  5. Miluju to tam! Byla jsem tam v létě jen na dva dny taky s přítelem a bylo to super! Moc si přeju tam jet na erasmus a zakusit tam trvalejší život. Přesně jak říkáš!:)

    Style by Eliza.

    ReplyDelete
  6. mám v plánu se tam podívat:) S kamarádkou rozjíždíme novej blog s hlavním tématem modeling, jídlo, cestování, oblíkání, kulutra.. budem rády když nás navštívíš!:) www.jojovictus.blogspot.cz

    ReplyDelete
  7. Jeee, my měli podobnou cestu.. Berlín a pak Amsterdam.. My zase zkusili couchsurfing, taky jsme chtěli okusit tu pravou atmosféru. Máš krásné fotky, já se do Amsterdamu úplně zamilovala. Byla jsem tam ted podruhé a je to dokonalost. Jsem ráda, že vidím další lidi, co mají stejný názor a takhle krásně cestují.
    Jen tak btw. všude ti to moc sluší, ted myslím další články :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ďakujem! (aj za názory k iným článkom) Cestovanie je super, tie zážitky ti proste nikto nezoberie. A Amsterdam je jednoducho čarovný, nech si každý hovorí čo chce :)

      Delete